Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        
  • Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο της ελληνικής οικογενειακής πολυκατοικίας;
  • Υπεγράφη το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών – Δείτε τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν έφηβοι και παιδιά
  • Ετοιμάζονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Σητεία
  • Διημερίδα για τα Εννιά Χωριά της Κισσάμου
  • Αύξηση στις αφίξεις των Αυστριακών επισκεπτών στην Κρήτη
  • Τρέχω για την Καστρινή αποκριά
  • Πως οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν θεραπευτικούς κρυστάλλους και πέτρες
  • Ο πρώτος σταθμός μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα είναι γεγονός!
  • Προοπτικές ανάπτυξης παράκτιου και παραθαλάσσιου τουρισμού
  • Ποντάρουν στις τουριστικές επιχειρήσεις οι Ρεθεμνίωτες

Ποντάρουν στις τουριστικές επιχειρήσεις οι Ρεθεμνίωτες

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 - 10:09
    Ποντάρουν στις τουριστικές επιχειρήσεις οι Ρεθεμνίωτες
    Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταγράφονται με ζοφερό τρόπο μέσα από τα στοιχεία των Επιμελητηρίων, που στο τέλος κάθε χρονιάς κάνουν τον απολογισμό των εγγραφών και των διαγραφών, δηλαδή των επιχειρήσεων εκείνων που άνοιξαν και αντιστοίχως εκείνων που έβαλαν λουκέτο.
     
    Η εικόνα την τελευταία πενταετία ανά την Ελλάδα είναι δραματική, αφού στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις «σβήνουν» μέρα με τη μέρα, αδυνατώντας ακόμα και να ανταπεξέλθουν στα βασικά λειτουργικά τους έξοδα, όπως είναι το μίσθωμα της επαγγελματικής τους στέγης και οι λογαριασμοί σε νερό και ρεύμα, πόσο μάλλον η έγκαιρη καταβολή των μισθών των υπαλλήλων τους. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί, όπως έχουν επανειλημμένως καταγγείλει και διαμαρτυρηθεί οι επιχειρηματίες, η υπέρμετρη φορολόγηση και η αδυναμία δανειοδότησης ή ρύθμισης των οφειλών, με αποτέλεσμα τα χρέη να συσσωρεύονται και η έλλειψη ρευστότητας να μην αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.
     
    Σε αυτό το δυσμενές οικονομικά περιβάλλον, που αποτελεί «θηλιά στο λαιμό» για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ως «σανίδα σωτηρίας» αναδεικνύεται τουλάχιστον για τον Νομό Ρεθύμνου, ο κλάδος του τουρισμού, όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος αρκετοί Ρεθεμνιώτες που αποφασίζουν να επενδύσουν στον τριτογενή τομέα.
     
    Μπορεί να γνωρίζουν καλά πως πρόκειται για εποχική απασχόληση, ωστόσο εκτιμούν ότι είναι περισσότερο προσοδοφόρος τομέας σε σχέση για παράδειγμα με τη μεταποίηση.
     
    Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Μητρώου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, το 2014 άνοιξαν 334 επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 257. Από τις 334 επιχειρήσεις που άνοιξαν οι 85 ανήκουν στον εμπορικό τομέα, οι 42 στο μεταποιητικό, οι 60 στον τουριστικό και οι 147 στον τομέα παροχής υπηρεσίων. Αντίστοιχα από τις 257 επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, οι 74 ανήκουν στον εμπορικό κλάδο, οι 48 στο μεταποιητικό, οι 38 στον τουριστικό και οι 97 στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι την περασμένη χρονιά το έτος 2013, το σύνολο των νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων που εγγράφηκαν στο μητρώο του Επιμελητηρίου, ανήλθε σε 391 έναντι 298 που διέκοψαν τη λειτουργία τους.
     
    Τα στοιχεία περιλαμβάνουν επιχειρήσεις όλων των επαγγελματικών κλάδων, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με το Επιμελητήριο, οι περισσότερες επιχειρηματικές προσπάθειες προσανατολίζονται στον τουριστικό τομέα και συγκεκριμένα σε αντικείμενα, όπως: καταστήματα σουβενίρ, καταστήματα πώλησης κρητικών προϊόντων, παραδοσιακά καφενεία, καφετέριες, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ενοικιάσεις ποδηλάτων, τουριστικά γραφεία κ.ά. Επιπλέον, στο Νομό εξακολουθούν να επιχειρούνται προσπάθειες ιδιωτών που σχετίζονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
     
    Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που καταγράφονται για το επιχειρείν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις τοπικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης, ζητούμενο είναι η διατήρηση των νέων επιχειρήσεων στην αγορά.
     
    Χαρακτηριστικά, ο διευθυντής του ΕΒΕ Ρεθύμνου, Βαγγέλης Κουμεντάκης, τόνισε: «Η οικονομική κρίση έχει τη λιγότερη δυνατή επίπτωση στο Ρέθυμνο και αιτία για αυτό είναι ότι έχουμε τουρισμό. Με αυτή τη λογική στων στραβών τη χώρα ο αλλήθωρος έχει μάτια και βλέπει. Θέλω να πω ότι λόγω του τουρισμού και των επιδοτήσεων, ο Νομός Ρεθύμνου έχει τις μικρότερες επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση που παρατηρείται την τελευταία πενταετία. Και αυτό γιατί δεν περιμένει μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τις επενδύσεις, αλλά έχει την πολυτέλεια να εισπράττει και απευθείας συναλλάγματα, κάτι που δεν έχουν οι άλλοι Νομοί. Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορεί κάποιος να εισπράξει απευθείας λεφτά από τον τουρίστα. Όποιος περιμένει να εισπράξει από τον Έλληνα, δεν μπορεί να ελπίζει γιατί πλέον σχεδόν στο σύνολό του το εισόδημα του Έλληνα πάει απευθείας στο κράτος. Για την επιχείρηση δεν υπάρχει συνταγή και καθένας προσπαθεί όπως όπως να επιβιώσει».
     
    Ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει και ζητά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του κλάδου, ένα νέο φορολογικό σύστημα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ο μειωμένος τζίρος σε συνδυασμό με τις συρρικνωμένες θέσεις εργασίας και τα λουκέτα, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της τελευταίας πενταετίας για τον κλάδο, που περιμένει έστω και μετά από τόσα χρόνια με την στήριξη της πολιτείας να μπορέσει να ανακάμψει.
     
    ΠΗΓΗ:rethnea.gr
    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: