Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015
  -
|  Ακολουθήστε μας:        
  • Πώς να προφυλαχθείτε αποτελεσματικά από τη γρίπη
  • Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο της ελληνικής οικογενειακής πολυκατοικίας;
  • Υπεγράφη το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών – Δείτε τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν έφηβοι και παιδιά
  • Ετοιμάζονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Σητεία
  • Διημερίδα για τα Εννιά Χωριά της Κισσάμου
  • Αύξηση στις αφίξεις των Αυστριακών επισκεπτών στην Κρήτη
  • Τρέχω για την Καστρινή αποκριά
  • Πως οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν θεραπευτικούς κρυστάλλους και πέτρες
  • Ο πρώτος σταθμός μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα είναι γεγονός!
  • Προοπτικές ανάπτυξης παράκτιου και παραθαλάσσιου τουρισμού

Αγρότης μόνος ψάχνει… εναλλακτικές καλλιέργειες

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 - 11:08
    Αγρότης μόνος ψάχνει… εναλλακτικές καλλιέργειες

    Το να είναι μια αίθουσα κατάμεστη τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές δεν προκαλεί εντύπωση. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι όταν η αίθουσα δεν γεμίζει από υποψήφιους ψηφοφόρους που παρακολουθούν μια προεκλογική ομιλία, αλλά από υποψήφιους νέους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τις εναλλακτικές καλλιέργειες και πιο συγκεκριμένα με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

    «Πρωτοποριακές εταιρείες και ελληνικά αρωματικά φυτά» ήταν το θέμα της διάλεξης που πραγματοποίησε χτες βράδυ η ομάδα Συλλόγου Φίλων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με την υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας. Τρεις εταιρείες από το χώρο του αγροδιατροφικού κλάδου, η Apivita, η Mediterra/ Mastihashop και η «νεοεισερχόμενη» Organics Islands μοιράστηκαν με τους ακροατές τις εμπειρίες τους αναφορικά με την πρόσβαση των νέων επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά, καθώς και τους δρόμους που ανοίγονται για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα σε καιρούς κρίσης.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάνω από 30 νέα brands έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα της βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών φυτών και βοτάνων, με το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης να συγκεντρώνουν η ρίγανη, το φασκόμηλο και το τσάι του βουνού. Οι περιοχές όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο μέρος νέων καλλιεργειών είναι η Κρήτη, η βόρεια Ελλάδα και τελευταία και τα νησιά των Κυκλάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νησί της Νάξου, το οποίο ήδη μετρά 300 στρέμματα βιοκαλλιέργειας από σχεδόν μηδαμινές καλλιέργειες μέχρι πριν από τρία χρόνια.

     Αυτό όμως που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι από τους νέους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στη βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών, μόνο το 3% είναι επαγγελματίες αγρότες. Οι περισσότεροι που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες είναι άτομα που προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους και αναζητούν μια διαφορετική πρόταση για να ξεφύγουν από την κρίση.

    Εντούτοις, όπως επισημαίνουν όσοι ασχολούνται με τις βιολογικές καλλιέργειες, η Ελλάδα παραμένει ακόμη ανεκμετάλλευτη, παρά το γεγονός πως είναι δεύτερη παγκοσμίως σε εύρος βιοποικιλότητας μετά την Κίνα. Αν και η καλλιέργεια των φυτών αυτών στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης. Παρόλα αυτά η βιολογική γεωργία μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση των τοπικών οικονομιών, έχοντας μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και εμπορικό μέλλον. Οι νέες επιχειρήσεις που έχουν μπει στον τομέα της καλλιέργειας θεωρούνται μικρές, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα τους στη διεθνή αγορά.

    Όπως εξήγησαν οι εταιρείες, οι ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, η ηλιοφάνεια, αλλά και οι χαμηλές ανάγκες άρδευσης και τα χαμηλά ποσοστά ασθενειών αποτελούν συμμάχους της καλλιέργειας και επιτρέπουν την ενασχόληση ακόμη και ατόμων που δεν διαθέτουν προηγούμενη εμπειρία. Όμως από την άλλη, οι δύσκολη χρηματοδότηση από τις τράπεζες και η άγνοια των κρατικών υπηρεσιών σχετικά με τις νέες καλλιέργειες αποτελούν τα πιο σημαντικά εμπόδια.


    Βίκυ Κουρλιμπίνη

    Πηγή:www.capital.gr

    Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
    (0 ψήφοι)
    
    Panel

    Επικοινωνία

    Email:
    Θέμα:
    Μήνυμα: